RSS

Ti-ai facut deja agenda pe saptamana si luna asta?

03 Noi

E si luni si inceput de luna. Imi incep ziua „rasfoind” agenda saptamanala din Outlook- imi ordonez intalniri, emailuri de raspuns, taskuri urgente, importante…Dau deja telefoane la cateva persoane de business. Mirare. Doua din patru „nu au aproape nimic programat pentru saptamana asta in mod special, vor lucra pe masura ce apar lucruri de facut”… Poftim?!

Asa imi aminteste de o carte, „Seven habits of highly effective people” a lui Stephen Covey. Din ea si din multe altele am invatat urmatoarele:

1. Incepe intotdeauna cu finalul in minte! Adica incepe-ti saptamana / luna stiind deja 90% ce urmaresti sa obtii la sfarsitul ei. „Deseneaza-ti” deja destinatia si apoi harta saptamanii / lunii in minte.

2. Scrie tot ce iti propui sa faci cu: termen limita, termene intermediare (milestones), resurse financiare necesare, resurse umane – echipa, taskuri clare pentru fiecare. Sa ai totul clar de la inceput. Pe parcurs, planul poate fi imbunatatit, insa trebuie sa stii CE vrei si CUM poti ajunge acolo! In plus, daca nu scrii, poti pierde usor lucruri din vedere, pentru ca pe parcurs apar mereu altele noi care te pot distrage!

Imagineaza-ti ca esti la bordul masinii vietii tale si nu (prea) stii unde vrei sa ajungi si nici cand sau cum poti face asta… Conduci pur si simplu la intamplare… ajungi din loc in loc fara sa te bucuri ca ai ajuns acolo si nestiind exact ce ai de „vizitat” sau facut in acel loc…Ce sa mai vorbim ca poti sa nu ajungi deloc daca nu-ti propui si planifici orele de condus si de odihna… Poti ajunge in punctul X in 2 zile, 2 luni, 2 ani sau deloc. De tine depinde…

So, profita de ziua de azi si planifica-ti bine saptamana si luna, cu lucruri profesionale, personale dar si destul loc pentru neprevazute sau urgente, pentru a-ti face timp pentru toate. Apoi bifeaza fiecare task realizat in „drumul tau spre destinatie”. Te vei simti mult mai bine decat daca ai ajuns acolo din intamplare… Deci, cand iti iei agenda sa te apuci de scris tot ce crezi ca ti-e necesar si realizabil saptamana si luna asta? 🙂

Anunțuri
 
Scrie un comentariu

Scris de pe Noiembrie 3, 2008 în Time management

 

Etichete: , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: